Frasiga trattkantarellplättar med potatis och ost

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Ingredienser för 4 portioner (8-10 plättar)

  • 700g fast potatis
  • 2 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt, peppar
  • 1,5 dl riven ost
  • 400g färska trattkantareller

Tillbehör:

  • 2 dl pärlcouscous
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 5 bitar soltorkade tomater i olja
  • olivolja
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Rensa trattkantarellerna och stek dem i torr panna till vätskan har försvunnit. Ha ner en klick smör som får stekas in. Smaka av med salt och peppar
  2. Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet.
  3. Vispa ihop ägg, majsstärkelse, salt och peppar. Ha ner potatisen och mosa den slarvigt med en potatismosare. Blanda i riven ost och de stekta trattkantarellerna. Hetta upp en stekpanna med smör och forma en näve en blandningen till en plätt. Ha ner i pannan och stek gyllene på båda sidor.
  4. Koka pärlcouscousen i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Blanda coucousen med hackad bladpersilja, strimlade soltorkade tomater och lite olja. Smaka av med salt och peppar.

Ladda ned receptet som pdf

Matig kantarellsallad med svartkål, mathavre och rotsaker

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Ingredienser för 4 portioner

  • 4 dl mathavre
  • 700g rödbetor
  • 4 morötter
  • 250g färska kantareller
  • 150g svartkål
  • 5 bitar soltorkade tomater i olja
  • 1/2 kruka bladpersilja
  • salt, peppar

Honungs- och senapsdressing:

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl vatten

Så här gör du

  1. Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen. Skala och tärna rödbetorna. Skiva morötterna. Koka rödbetorna i saltat vatten i 20 minuter. Lägg i morötterna och låt dem koka med rödbetorna ytterligare 8-10 minuter.
     
  2. Rensa kantarellerna och dela de största. Stek kantarellerna i torr panna tills vätskan försvunnit. Ha i en klick smör som får steka in. Smaka av med salt och peppar.
     
  3. Skär svartkålen till bitar och stek den några minuter i smör med salt. Strimla soltorkade tomater och grovhacka bladpersilja. Blanda allt i en skål.
     
  4. Rör ihop dijonsenap och honung med olja. Späd med vatten så dressingen får en rinnig konsistens.

Ladda ned receptet som pdf

Kantarellasagne med skinka och getost

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Ingredienser för 4 portioner

Bechamelsås:

  • 50g smör
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • salt, peppar, lökpulver
  • 2 ägg

Övrig fyllning:

  • 400g färska kantareller
  • 2 gula lökar
  • 200g getost
  • 1 burk finkrossade tomater (á 400g)
  • 2 tsk torkad oregano
  • lasagneplattor

Så här gör du

  1. Smält smör i en kastrull och vispa i lite mjöl och mjölk vartefter till en tjock sås. Smaka av med salt, peppar och lökpulver. Låt såsen svalna en aning och rör sedan i äggen.
     
  2. Rensa kantarellerna och dela de största. Stek kantarellerna i torr panna tills vätskan försvunnit. Ha i en klick smör som får steka in. Smaka av med salt och peppar. Ös över i en bunke. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör på låg värme i en stekpanna. Blanda löken med svampen.
     
  3. Fördela ut ett lager svamp och lök i botten av en ugnsfast form. Skala och skiva getosten och fördela ut hälften ovanpå svampen. Häll på hälften av de krossade tomaterna och smula över oregano. Täck med lasagneplattor och skeda över hälften av bechamelsåsen. Upprepa proceduren och avsluta med bechamelsås på toppen. Grädda i 225°C i 40 minuter.

Ladda ned receptet som pdf

Sobasoppa med ostronskivling

Soba är japanska bovetenudlar som tillsammans med en härlig buljong blir en matig soppa. För att soppan inte ska bli för salt är det viktigt att du använder en japansk ljus soja med låg salthalt. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 finskivad bit färsk ingefära, cirka 2,5 cm lång
  • 125 ml ljus soja (låg salthalt)
  • 2 msk matolja
  • 250 gram ostronskivling, riven i stora bitar
  • Salt och svartpeppar
  • 250 gram sobanudlar
  • 4 rädisor, tunt skivade
  • 4 äggulor
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk rostade sesamfrön

Så här gör du

  1. Koka upp 1 liter vatten tillsammans med ingefäran och vitlöken. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sojan och ta av från värmen.
  2. Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg i svampen och krydda med salt och peppar. Stek i 10–15 minuter tills svampen är gyllene på alla sidor, rör om vid behov.

  3. Koka under tiden nudlarna i rikligt med saltat vatten, tills al dente. Häll av vattnet och ställ nudlarna åt sidan. Sätt tillbaka buljongen på plattan och låt den börja sjuda på nytt.

  4. Dela upp buljongen och nudlarna mellan fyra skålar. Toppa med svamp, rädisor, salladslök, sesamfrön och en äggula per skål.

Ladda ned receptet som pdf

Wok med shiitake och sparris

En snabb och lättlagad vardagsmiddag med massor av smak! Använd en wokpanna om du har en, annars går det utmärkt med en stekpanna i gjutjärn, kolstål eller rostfritt. Undvik nonstick (till exempel teflon) eftersom pannan måste vara riktigt varm för att ge en bra stekyta snabbt. Hur mycket chili, ingefära och ostronsås du har i rätten är en smaksak. Börja med lite och smaka av med mer om du vill ha mer tryck i smakerna. Smaklig spis!

Ingredienser för 2 portioner

  • 150 gram shiitake
  • 4 salladslökar
  • Spansk peppar (eller annan chili)
  • 1 knippe sparris
  • Färsk ingefära
  • Ostronsås
  • Nudlar eller ris, tillagad efter anvisningarna på förpackningen

Så här gör du

  1. Tillaga önskad mängd ris eller nudlar. Varmhåll.
  2. Skiva chilin. Behåll kärnorna om du vill ha extra hetta. Riv eller finhacka ingefäran. Skölj och skiva salladslökarna i 2 cm långa bitar.
  3. Förvärm din wok- eller stekpanna på hög värme. Häll i ett par matskedar matolja när pannan är rykande het. Lägg i chilin, ingefäran och sparrisen och rör om.
  4. Rensa svampen och ta bort fötterna. Skär sparrisen i 3–4 cm långa delar. Lägg svampen och sparrisen i den heta pannan och stek tills svampen och sparrisen börjat få färg.
  5. Blanda i ostronsås efter smak. Koka samman allt i en minut. Servera tillsammans med nudlarna eller riset.

Ladda ned receptet som pdf

Nötfärs- och svamptacos

Trött på tråkiga kryddpåsar till tacokvällen? Här får du ett lysande recept som är mycket enklare än vad receptlistan avslöjar vid första anblick. Nu för tiden går alla ingredienser att hitta i vanliga svenska matbutiker, och med två timmar i köket får du en rätt att komma tillbaka till gång på gång. Smaklig spis!

Ingredienser till 6 portioner

Crème fraîche med lime

  • 2,5 dl crème fraîche
  • 1 msk rivet limeskap
  • 1/2 dl färskpressad lime
  • 2 msk finhackad koriander
  • 1 msk risvinäger
  • Salt

 

Nötfärs- och svampfyllning

  • 800 gram nötfärs
  • 300 gram svamp, till exempel shiitake eller kastanjechampinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1 gullök, hackad
  • 6 vitlöksklyftor, finhackad
  • 400 gram krossade tomater
  • 350 ml Heinz chilisås
  • 0,5 dl Worcestershiresås
  • 3 msk anchochilipulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk mald spiskummin
  • 12 tacoskal, varma

 

Tillbehör vid servering:
Valfri salsa, gärna pico de gallo
Limeklyftor
Riven ost, till exempel Västerbottensost
Koriander
Strimlad sallad

Så här gör du

  1. Gör gärna limesåsen minst 4 timmar i förväg, gärna en dag, för att låta smakerna utvecklas i kylen. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt (och mer limejuice, om det behövs).
  2. Förvärm ugnen till 200 C°.
  3. Gör nötfärs- och svampfyllningen. Börja med att rensa och skiva svampen samtidigt som du förvärmer stekpannan på medelhög värme. Stek i olivolja tills svampen gett ifrån sig all vätska och fått fin färg. Lägg i en skål och bryn nötfärsen ordentligt. Häll över nötfärsen i samma skål som svampen och häll mer olivolja i stekpannan. Sänk värmen till medel och stek löken och vitlöken tills den mjuknat och börjat få färg. Häll i krossade tomater och koka samman i 10 minuter. Lägg tillbaka svampen och nötfärsen i pannan tillsammans med alla kryddor, farinsocker, chilisås och Worcestershiresås. Koka ytterligare 10 minuter under omrörning.
  4. Sprid ut fyllningen i en smord ugnssäker form och ugnsbaka i 30–40 minuter, tills toppen torkat ut och blivit härligt krispig.
  5. Servera med varma tacoskal och önskade tillbehör.

Ladda ned receptet som pdf

Krämig svamp- och tomatpasta

En matig vegetarisk pasta som inte skulle skämmas för sig ens i Italien! Fetaosten kan självklart bytas ut mot en riklig rivning parmesanost på slutet, men den grekiska osten ger en härlig syra och gör hela rätten matigare. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

  • 500 gram pasta, gärna rigatoni
  • 1 burk soltorkade tomater (200 gram)
  • 200 gram champinjoner
  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 1 röd paprika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl rödvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl crème fraîche
  • Färsk bladpersilja, hackad (cirka 1,5 dl)
  • 200 gram fetaost
  • Salt och svartpeppar
  • Chiliflakes
  • Olivolja

Så här gör du

  1. Sätt på pastavattnet. Salta rikligt.
  2. Hacka gullöken och paprikan, riv eller finhacka vitlöken, skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna.
  3. Sätt en stekpanna med höga kanter eller en gryta på medellåg värme, häll i två matskedar olivolja och lägg ned svampen. När svampen börjat ge ifrån sig vätska tillsätter du löken, paprikan och de soltorkade tomaterna och fortsätter steka på medellåg värme tills löken och paprikan mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek den i en minut.
  4. Tillsätt rödvinet och låt reducera med minst hälften. 
  5. Tillsätt crème fraîche och krossade tomater. Krydda med svartpeppar, salt och några nypor chiliflakes. Var sparsam med saltet, tänk på att du kan tillsätta mer salt när såsen kokat ned. Lägg också ned hälften av din färska bladpersilja och låt allt koka samman i minst 15 minuter.
  6. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. När pastan nästan är färdigkokt häller du med fördel över ett par deciliter pastavatten till ett litermått vid sidan av.
  7. Lägg ned den färdigkokta pastan i grytan med svamp- och tomatsåsen. Höj värmen och rör om för att kombinera allt. Tillsätt några matskedar åt gången av det sparade pastavattnet för att justera konsistensen. Smaka av såsen en sista gång för att se om det behövs mer salt. Ta av grytan från värmen och rör ned återstående bladpersilja. Servera tillsammans med fetaost.

Ladda ned receptet som pdf

Smörstekt ostronskivling med ugnsrostad sparris

Stekt svamp med smör, vitlök och timjan är ett klassikt tillbehör till allt från grillat kött till matiga sallader. Här lyfter vi rätten till försommarens givna förrätt, när den svenska sparrisen gjort entré för säsongen.

Ingredienser till 4 portioner

  • 400 gram ostronskivling
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 stort knippe färsk sparris
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Rensa och dela ostronskivlingen på mitten. Förvärm ugnen till 200 grader och sätt en stekpanna, gärna gjutjärn, på medelhög värme.
  2. Skala sparrisen och fördela den i en ugnsform. Droppa över 1 matsked olivolja och baka i ugnen 15–20 minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  3. När sparrisen är i ugnen häller du 2 matskedar olivolja i stekpannan och fördelar ostronskivlingen i ett lager. Stek första sidan tills den börjar få färg, drygt tre minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar och vänd svampen. Sänk värmen om det behövs för att svampen inte ska brännas och stek svampen tills den är gyllene på alla sidor.
  4. Lägg smöret, timjankvistarna och den krossade vitlöken ovanpå svampen i pannan. När smöret har smält tippar du pannan och öser smöret över svampen med en sked. Svampen är färdig när smöret börjar dofta nötigt, efter cirka 4 minuter.
  5. Servera svampen och sparrisen, gärna tillsammans med solmogna tomater, mozzarella av god kvalitet och lufttorkad skinka.

Ladda ned receptet som pdf