Portabellohattar caprese

En rejäl förrätt som kombinerar klassiska italienska caprese-smaker med vitlökssmör, fyllig portabello och söt balsamvinäger. Kan förberedas dagen innan, men spara själva gratineringen till precis innan servering.

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 stora portbellosvampar, rensade och med foten bortskuren
  • 100–150 gram mozzarella, skivad tunt
  • 150 gram körsbärstomater, skivade tunt
  • Basilika, skuren i tunna remsor (så kallad chiffonade)

Vitlökssmör

  • 2 msk smör
  •  2 vitlöksklyftor, pressad, finhackad eller riven
  • 1 msk finhackad bladpersilja (färsk)
  • Reducerad balsamvinäger
  •  0,5 dl balsamvinäger
  • 2 tsk farinsocker

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 250 C°. Slå på grillfunktionen när ugnen är uppvärmd.
  2. Värm balsamvinägern och sockret i en såskastrull på hög värme tills det börjar koka. Sänk till låg värme och låt vätskan reducera till en sirapsliknande konsistens.
  3. Gör vitlökssmöret genom att smälta smöret tillsammans med vitlöken och bladpersiljan tills det börjar fräsa. Ta av från värmen innan vitlöken börjar få färg.
  4. Pensla svampens ovansida med vitlökssmör, placera dem med den penslade sidan nedåt (skivorna uppåt) på en ugnsplåt.
  5. Fyll svamparna med tomater och mozzarella. Placera plåten i mitten av ugnen och gratinera i 7–10 minuter, tills osten bubblar och är gyllene.
  6. Garnera svampen med basilika, reducerad balsamvinäger och flingsalt.